menu
Word Lid
War On Drugs: douane beslist om opnieuw twee douaneburelen in Antwerpse haven te sluiten

Filip Dewinter: “Dat de douanedirectie omwille van personeelstekort beslist om op twee van de meest drugsgevoelige kaaien hun kantoren te sluiten is wraakroepend. Gooit de douane de handdoek in de ring in de War On Drugs?”

De douanedirectie heeft besloten om in de Antwerpse haven de douaneburelen op de kaai 869 (Europa-terminal) en de kaai 913 (Noordzee-terminal) te sluiten. Het betreft twee van de meest drugsgevoelige kaaien van de Antwerpse haven. Midden 2022 werden reeds op Linkeroever de kantoren op de kaaien en 1700 en 1742 gesloten. Uiteindelijk blijven in de Antwerpse haven nog een viertal douanekantoren geopend. Alle andere kantoren zijn ondertussen gesloten. De taak van deze douanekantoren was nochtans belangrijk en cruciaal in de strijd tegen de drugimport in de Antwerpse haven. Via deze douanekantoren werden druggevoelige containers gecontroleerd en geselecteerd voor verdere scancontrole. Tevens werd de identiteit van de chauffeurs en de boordpapieren gecontroleerd. Met het verdwijnen van de douanekantoren op de kaaien 869 en 913 moeten nu de uitbaters van de Europa-terminal en de Noordzee-terminal zelf deze controles uitvoeren wat geen garantie op succes is. De douanekantoren waren tot op heden geopend van 6 tot 22 uur tijdens de periode dat de containers opgehaald werden door de chauffeurs. Deze controle verdwijnt nu quasi volledig.

Filip Dewinter: “Het verdwijnen van de douanekantoren op twee van de meest drugsgevoelige kaaien van Antwerpen, op de Europa-terminal en de Noordzee-terminal, tart alle verbeelding. In plaats van een tandje bij te steken in de War On Drugs haakt de douane af. Dit alles is het gevolg van een nijpend personeelstekort. De beloofde 100 nieuwe douaniers zijn er immers nog lang niet. Momenteel is de selectie van de douaniers nog lopend en daarna is het wachten op een opleiding vooraleer zij kunnen ingezet worden. Ondertussen slaagt de douane er niet in om de eigen douanekantoren te bemannen met sluiting tot gevolg. Het feit dat de uitbaters van de betrokken terminals nu zelf deze controles moeten overnemen, is allesbehalve efficiënt te noemen. Het Vlaams Belang eist dat de betrokken kantoren geopend blijven en dat desnoods de extra manschappen van de federale politie die worden ingezet in de Antwerpse haven deze taken van de onderbezette douane overnemen.”

Luc Doms

Persverantwoordelijke Vlaams Belang Antwerpen

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF