menu
Word Lid
Jaarlijks meer dan half miljoen euro voor projecten in Congo, Senegal, Ghana en Marokko

Stad Antwerpen keert jaarlijks meer dan half miljoen euro uit voor projecten in Congo, Senegal, Ghana en Marokko

Anke Van dermeersch: “We moeten eerst onze mensen helpen en dan pas de rest van de wereld!”

Jaarlijks draagt onze stad een kost van 535.250 euro voor de zogenaamde “Zuidwerking”. Dat blijkt uit de antwoorden van schepen voor Ontwikkelingssamenwerking Nabilla Ait Daoud (N-VA) op vragen van gemeenteraadslid Anke Van dermeersch.

“Zuidwerking” is de term die het stadsbestuur gebruikt om de uitgaven aan ontwikkelingslanden te benoemen. Schepen Ait Daoud deelde mee dat dit jaarlijkse bedrag verdeeld wordt onder verschillende projecten voor 4 “partnerlanden” (Ghana, Congo, Senegal en Marokko). De uitgekeerde bedragen betreffen uiteenlopende projecten van jaarlijks 3.500 euro voor Viva Salud, een NGO die instaat voor een betere integratie voor vrouwen in het netheidsbeleid van de Congolese stad Lubumbashi tot jaarlijks 15.000 euro voor Accorpe, een organisatie die zich bezighoudt met irrigatiesystemen in Marokko.

Het Vlaams Belang hekelt dat Antwerps belastinggeld gespendeerd wordt aan Afrikaanse landen. “We zijn als Antwerpenaren solidair met heel de wereld, behalve met de Vlamingen die het erg moeilijk hebben in deze energiecrisis met verhoogde inflatie”, aldus gemeenteraadslid Anke Van dermeersch. “We moeten eerst onze mensen helpen en dan pas geld geven aan Marokko, Congo, Senegal en Ghana. De rellen, het buitenproportionele vandalisme en de brandstichtingen naar aanleiding van de Marokkaanse voetbalwedstrijden tonen trouwens aan dat de loyaliteit vanuit Marokkaanse hoek niet wederzijds is.”

In bijlage vindt u de vragen van gemeenteraadslid Anke Van dermeersch en het antwoord van schepen Ait Daoud met een overzicht van de verschillende bedragen voor ontwikkelingshulp terug.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF